• Omaseurannassa voit
    testata INR-arvosi
    missä ja milloin haluat

INR-mittauksesta usein kysyttyä

Usein kysyttyjä asioita INR-omaseurannasta 

 

Laajenna kaikki | Pienennä kaikki
1. Mitä ovat INR-omamittauksen edut?

INR omamittaus:

  • Voit osallistua omaan hoitoosi, saat varmuuden ja kontrollin omasta anikoagulaatiohoidostasi. 
  • Voit varmistaa olevasi hoitoalueella mittaamalla INR-arvosi silloin kun se sinulle parhaiten sopii. Ollessasi hoitoalueella pienennät komplikaatioriskiä, kuten tukoksia ja vuotoja. 
  • Et tarvitse käsivarresta otettavaa suoninäytettä, omalla mittarilla INR-arvo mitataan sormenpäästä otettavasta verinäytteestä. 
  • Antaa sinulle enemmän vapautta: voit mitata INR-arvosi missä ja milloin vain - kotona, töissä, matkoilla. 
  • Vähentää matkustusta laboratorioon tai hoitajan luo INR-arvon mittaukseen. 
2. Kuinka usein minun tulee mitata INR-arvoni?

Omamittauksessa INR-arvon mittaaminen useamminkin onnistuu helposti. Usein tehdyt mittaukset pitävät sinut paremmin hoitoalueella (TTR arvo). Juttele lääkärisi/ hoitajasi kanssa sinulle sopivasta mittausaikataulusta sekä tilanteista milloin sinun tulisi mitata INR-arvosi useammin.

 

3. Mikä on INR-arvo (International Normalised Ratio)?

WHO suosittelee käyttämään INR-arvoa verenhyytymäarvon mittaamiseen ja tuloksen ilmoittamiseen. International Normalized ratio (INR) on YK:n kehittämä kansainvälisesti hyväksytty mittaus, joka kertoo ajan veren hyytymiselle. 

4. Mitä INR-arvo 1 tai 2 tarkoittaa?

Henkilön, joka ei käytä antikoagulantteja (antikoagulaatiolääkitystä) INR-arvo on 1. Mitattu INR-arvo 2 tarkoittaa että veren hyytymiseen menee kaksinkertainen aika. INR-arvon ollessa kolme, veren hyytymiseen menee kolminkertainen aika. 

Toisin sanoen, mitä korkeampi INR-arvo on, sitä pidempi aika menee veren hyytymiseen ja sitä enemmän hyytyminen on estetty. 

5. Mitä terapeuttinen hoitoalue tarkoittaa?

Lääkärisi on määritellyt sinulle terapeuttisen hoitoalueen riippuen syystä miksi käytät  antikoagulaatiohoitoa. Tavoite INR-arvosi on annetun terapeuttisen hoitoalueen sisällä. 

Tavoite INR-arvo terapeuttisen alueen sisällä on se alue, jossa sinulla on alhaisin riski komplikaatioille. 

Esimerkiksi jos sinun terapeuttinen hoitoalueesi on 2-3, tavoite INR-arvosi olisi 2,5. INR-arvo on tärkeä pitää terapeuttisella hoitoalueella.